آيا اين يك بي عدالتي نيست پسرها وقتي كسي را دوست دارند ميتوانند بروند جلو و بهش بگويند. حتي ممكن است جواب رد بشنوند حداقل دلشان را خالي ميكنند و با خيالات و اوهام نميگذرانند؛ ولي اگر يك دختري كسي را دوست داشته باشد غرورش تعصبات مذهبي اش و خيلي چيزهاي دیگر به او اجازه نميدهد حتي به كسي ديگر...
پاسخ:
1. همان طور كه زيبا و پسنديده نيست دخترها بدون رعايت هر گونه حد و حدودى با پسران ارتباط كلامى و ...ايجاد كنند، همين طور بر پسرها نيز زيبنده نيست كه بدون رعايت اصول اخلاقى و شرعى با جنس مخالف ارتباط برقرار سازند. هر دو طرف بايد از هر گونه ارتباط كلامى و غير كلامى كه خارج از چهارچوب معين شده توسط عقل و شرع است، اجتناب كنند. قرآن همان طور كه به زنان مىگويد به چهره نامحرمان خيره نگاه نكنيد، به مردان نيز توصيه مىكند هرگز به زنان نامحرم و جنس مخالف خيره نگاه نكنيد؛ «قل للمؤمنات يغضضن من ابصارهن...قل للمؤمنين يغضّوا من ابصارهم.»
2. همچنين همان طور كه به زنان توصيه مى كنند بامردان به طور پنهان و در خلوت به گفت و گو ننشينيد و اين عمل را مورد نهى قرار داده است2، همين طور به مردان توصيه مى كند با زنان و جنس مخالف در خلوت و پنهانى به گفت و گو ننشينيد.3 بنابراين، همانگونه كه براى يك زن زشت است دوست پسر داشته باشد و قرآن از آن نهى مى كند، براى يك مرد نيز به همان اندازه زشت و ناپسند است كه براى خود دوست دختر انتخاب كند و در پنهان يا آشكار با او به گفت و گو بپردازد. پس در اين موضوع تفاوتى بين زن و مرد نيست و هر دو جنس مذكر و مؤنث موظفند اصول اخلاقى و شرعى را رعايت كنند وحريم عفت و پاكدامنى را مورد توجه قرار دهند و به خود اجازه ندهند به بهانههاى مختلف همچون آشنايى دختر و پسر با يكديگر و... گرفتار لغزش شوند و به مهلكه هايى فرو افتند كه بيرون آمدن از آن اگر نگوييم غيرممكن است، بسيار سخت و مشكل خواهد بود.
3. حفظ حدود و ثغور و توجه به ارزشهاى اخلاقى و رعايت برخى آداب عرفى و خانوادگى كه زير بناى عفت و عزت جوانان را تشكيل مىدهد، هم براى پسران ضرورى است هم براى دختران. لكن حفظ اين امور و توجه به آن چه ذكر شد از ناحيه دختران ضرورى تر و پسنديده تر است؛ زيرا لطافت روح دختران و غلبه داشتن عواطف و احساسات جنس مؤنث ايجاب مى كند به موضوع حفظ حريم و عفاف خود بيش از جنس مذكر توجه كند؛ با پيش قدم نشدن در امر ازدواج و ايجاد ارتباط باديگران مهر تأييدى بر گوهر بودن خود بزند و با نگهبانى از پاكدامنى، جذابيت خود را براى شريك زندگى آيندهاش بيشتر فراهم آورد؛ زيرا مردان در انتخاب همسر به دنبال فردى مىروند كه از نجابت و عفاف و سلامت فكرى و عملى بيشترى برخوردار باشند و اين ويژگى در مردان هم در تجربه به اثبات رسيده است و هم از نظر روانشناسى مورد تأييد كارشناسان اين رشته است. خود شما نيز مى توانيد در بين ملاكها و معيارهايى كه مردان هنگام انتخاب همسر مورد توجه قرار مىدهند، اين موضوع و اهميت آن را مشاهده كنيد.
4. دختران براساس ساختار روحى و روانى شان به انتخاب شدن گرايش دارند و اين گرايش در وجودشان باعث مى شود، اگر در انتخاب شريك زندگى خود اقدام به انتخاب و گزينش كنند و به فردى خاص پيشنهاد ابتدايى دهند، ولى با پاسخ سرد يا منفى طرف مقابل روبهرو شوند، چه بسا برايشان بسيار شكننده باشد و تمام غرور و لطافت زن بودنشان زير پا گذاشته شود و احساس كنند كه قابليت «محبوب واقع شدن» ندارند؛ در حالى كه اين احساس از نيازهاى واقعى هر انسانى و به خصوص هر جوانى و به طور اخص هر دختر جوانى است؛ زيرا همان طور كه دست تكوين و نظام آفرينش «محبت ورزيدن به ديگرى» را در نهاد هر انسانى به وديعه گذاشته، همين طور «مورد محبت ديگرى واقع شدن» را نيز در درون هر فردى به عنوان يك نياز واقعى قرار داده است. در مسير رشد و كمال بايد به هر دو طرف اين نياز پاسخ مثبت و صحيح داده شود و اگر به طور صحيح و مناسب تأمين و ارضا نشود، در روند رشد شخصيت فرد خلل ايجاد مى گردد.
در دوران جوانى و زمانى كه اين نياز از طريق جنس مخالف بايد ارضا و تأمين شود، به خاطر لطافت و حساسيت بيشترى كه در جنس مؤنث وجود دارد، تقاضا و پيشنهاد ازدواج از ناحيه مرد آغاز مىشود تا احساس محبوب واقع شدن زن تجلى و تبلور بيشترى پيدا كند. طبيعى است اين روش با ساختار وجودى زن تناسب بيشترى دارد و پاسخ منفى زن به مرد نمىتواند اثر نامطلوب و شكنندهاى در روحيه مرد داشته باشد. همان طور كه شما اين ويژگى را مىتوانيد به عيان در مردان مشاهده كنيد. حال آن كه اگر قضيه برعكس باشد، تأثير عميق منفى آن بسيار زياد است و اگر با پاسخ منفى مرد مواجه شود، عزت و كرامت زن بودنش پايمال مىگردد و ممكن است ضربه روحى محكمى بخورد كه چه بسا قابل جبران نباشد و يا حداقل تعادل روحىاش به هم مىخورد. پس بايد گفت: «انتخاب شدنِ» زن با ويژگىها و خصوصيات تكوينى و روحى و روانى زن متناسب است.
5. در پايان پيشنهادى را مطرح مىكنيم تا جوانانى همچون شما بتوانند با عملى كردن آن هم از حالت انتظار بيرون آيند و هم با پاسخ منفى مردان مواجه نشوند و به تعادل روحى و عزت و كرامت انسانىشان لطمه وارد نشود. مشروط بر آن كه در اجراى اين پيشنهاد دقت كافى صورت گيرد. از فرد واسطه مورد اعتماد، دلسوز و متأهلى كه رابطه دوستى و صميمانهاى داريد، بخواهيد شما را به فرد يا افراد صالح و شايسته كه درصدد ازدواج هستند، معرفى كند. آن فرد نيز بدون اطلاع از اين امر به طور رسمى از شما و خانواده محترمتان خواستگارى كند و مقدمات ازدواج را فراهم آورد. تأكيد مىشود فرد واسطه بايد دلسوز و سرّنگهدار و حتماً متأهل باشد تا موجبات برخى مشكلات و عوارض سوء ديگر فراهم نشود. با اين روش چه بسا بتوانيد به گونهاى در انتخاب شريك زندگى خود نقش ايفا كنيد و از فضاى گناهآلود و خطرات برخى محيطها زودتر نجات يابيد.
پى نوشت:
1. نور(24):31و30.
2. مائده(5):5.
3. نساء(4): 25